Duurzame meubels uit gerecycled koffiedik

koffie

02-06-2015 09:27 | Door: Erik Verheggen

Het Britse bedrijf Re-Worked van designer en recyclingspecialist Adam Fairweather maakt meubels van koffiedik. 

Fairweather kwam tien jaar geleden op het idee om koffiedik te recyclen. Koffieketen Starbucks opende in die tijd het ene na het andere filiaal in Groot-Brittannië.

We gebruiken maar 18 tot 22 procent van de koffiebonen voor het zetten van een kopje koffie. De rest verdwijnt in de afvalbak als koffiedik. “We hechten zoveel waarde aan een koffie, maar maken er amper gebruik van”, zegt Fairweather in een interview met de Britse krant The Guardian.

Re-Worked maakt nieuwe materialen van koffiegruis. Behalve plaatmateriaal voor meubels zijn er ook juwelen en zelfs koffiemachines van koffie-afval. De fabrikant van koffiezetapparaten Sanremo maakt sinds 2013 machines die zelf uit voor 70 procent uit koffiegruis bestaan. Daarvan zijn er sindsdien 300 tot 400 per jaar verkocht.

Hoewel de meubels alleen op bestelling gemaakt worden, gaan ze volgens Re-Worked als warme broodjes over de toonbank. Google heeft een grote bestelling geplaatst voor meubels die voor 60 procent uit koffie-afval bestaan. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian | foto: Susanne Nilsson, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen