Zelfvernietigingsmechanisme voor elektronica

e-waste

02-06-2015 12:29 | Door: Jerom van Gemert

Hoe voorkom je dat elektronica niet op de vuilstortplaats terechtkomt? Voorzie het van een zelfvernietigingsmechanisme. Dit idee biedt een oplossing voor de toenemende hoeveelheid e-waste.

In films staat zelfvernietiging gelijk aan exploderen, maar wetenschappers aan de University of Illinois bedachten een methode om elektronica te laten oplossen wanneer een apparaat kapot gaat. Het zelfvernietigingsmechanisme wordt geactiveerd door hitte.

De elektronica bestaat uit schakelingen van magnesium, geprint op heel dun flexibel materiaal. Hierop zijn druppeltjes zuur aangebracht die gevangen zitten in een laag wax. Ook het apparaat zelf is voorzien van een waslaagje. Door verhitting smelt de wax en komen de druppels zuur vrij, die vervolgens het hele apparaat snel laten oplossen.

Recycling

Volgens de wetenschappers is het beter om elektronica die niet geschikt is voor recycling, compleet te vernietigen. Dat bespaart op afval dat anders op de stortplaats terechtkomt. Het onderzoeksteam experimenteert ook met verschillende soorten wax met andere smeltpunten. Daardoor kunnen herbruikbare onderdelen wel bewaard blijven voor recycling.

Het project is deels gefinancierd door het Defense Avanced Research Projects Agency (DARPA). DARPA doet onderzoek naar de beveiliging van geclassificeerde technologieën. Deze methode bied potentie, omdat het zelfvernietigingsmechanisme ook op afstand is te activeren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: University of Illinois, Gizmag | Foto: High Contrast via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen