Stadseiland Nijmegen moet circulair icoon worden

nijmegen

02-06-2015 14:11 | Door: Erik Verheggen

Nijmegen was afgelopen weekend een hotspot van de circulaire economie. Deelnemers van het Circular Economy Boostcamp werkten vanuit verschillende vakgebieden samen.

Drie dagen lang werkten jonge talenten en doorgewinterde experts uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid samen aan cases die de transitie naar de circulaire economie in de regio Nijmegen kunnen versnellen.

Concreet resultaat van de bijeenkomsten is de Green Deal voor het energie-neutrale bedrijventerrein TPN West. Het gebruik van een duurzaam warmtenet op het terrein is een eerste stap naar een energie-neutraal bedrijventerrein. Ook komen er plannen voor het duurzaam opwekken en besparen van energie op het terrein.

Stadseiland

Centraal tijdens de slotbijeenkomst in het Honigcomplex stond het circulaire stadseiland, dat in de bij Nijmegen in de Waal komt te liggen. Het € 400 mln kostende stadseiland is een ontwerp van Royal Haskoning en moet in 2016 klaar zijn.

Volgens de deelnemers aan het Boostcamp moet het eiland een circulair icoon worden voor Nederland en voor Europa. Een circulaire stadseiland creëert waarde en verbindt nieuwe en bestaande initiatieven, stellen de deelnemers.

Tijdens het Circular Economy BOOSTcamp zijn allerlei betrokken partijen samenwerkingen aangegaan. Zo liggen er nu plannen om afval als grondstof te gebruiken in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Woningcorporatie Talis wil verder onderzoek doen naar bio-based bouwen op het eiland. De Vierdaagsefeesten gaan om de tafel met de deelnemers om een energie-neutraal event neer te zetten en er liggen plannen voor een circulair watersportcentrum op het eiland. 

Circulaire stad

Het evenement vormt volgens de organisatie het begin van de realisatie van een circulaire stad. Het is nu aan alle deelnemers en partijen om vervolgstappen te zetten richting Nijmegen als circulaire hotspot.

Het Circular Economy BOOSTcamp 2015 is mogelijk gemaakt door Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, MVO Nederland, Vierdaagsefeesten Nijmegen, Gemeente Nijmegen en Royal HaskoningDHV. De partijen werken daarvoor samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Radboud UMC, De Gelderlander, HAN, Alliander en VNG.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CE Boostcamp | foto: Rein Ketelaars, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen