Commerciële partners haken aan bij duurzaam synthesegas

AkzoNobel

03-06-2015 18:31 | Door: Erik Verheggen

De samenwerking voor duurzame chemische grondstoffen uit afval van AkzoNobel, Enerkem en vier regionale partners, krijgt extra vaart. Acht grote commerciële partijen haken aan.

De deelnemers willen gebruik maken van de techniek van het Canadese bedrijf Enerkem om synthesegas, een grondstof voor producten als methanol en ammoniak, te maken uit huishoudelijk en restafval.

De nieuwe commerciële partijen bij het initiatief zijn Van Gansewinkel, EEW Energy from Waste, BioMCN, Air Liquide, Veolia, Visser & Smit Hanab, Havenbedrijf Rotterdam en DNV GL.

Ze sluiten aan bij oprichters AkzoNobel, Enerkem, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), Groningen Seaports, Clean Tech Delta en de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Die partijen startten eind vorig jaar hun zoektocht naar toepassing van synthesegas.

Duurzame grondstof

“Door afval te gebruiken voor de productie van synthesegas ontstaat een duurzame en rendabele grondstof voor producten als methanol en ammoniak”, zegt Peter Nieuwenhuizen, researchdirecteur van AkzoNobel Specialty Chemicals.

De veertien partners bestrijken samen de gehele keten van afvalinzameling en -omzetting tot industriële installaties en de verkoop. Het oog is vooral gericht op huishoudelijk en restafval dat via Enerkem's proces wordt omgezet in bruikbare producten.

“Samen vormen we een sterke en vruchtbare combinatie van op elkaar aansluitende ondernemingen met alle capaciteiten die we nodig hebben om deze belofte realiteit te maken in Nederland”, zegt Nieuwenhuizen.

Volgens CEO Vincent Chornet van Enerkem is een belangrijk voordeel van het proces dat het compatibel is met de bestaande afvalinfrastructuur. “Afval, dat op veel plaatsen ter wereld een probleem vormt, is ook een overvloedige hulpbron”, zegt hij. “Afval is een onconventionele maar goedkope grondstof, die kan worden gebruikt voor de productie van chemicaliën.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AkzoNobel | Foto: DennisM2, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen