Vaatwasserbestendig koffiekopje uit koffieprut

koffie

04-06-2015 16:01 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse start-up Kaffeeform maakt koffiekopjes en schoteltjes uit gebruikte gemalen koffie. Het hergebruikte materiaal blijft bij elkaar met biobased lijmstoffen.

De koffieprut waaruit de kopjes gemaakt zijn is zeer goed te herkennen. Het duurzame koffieservies is donkerbruin en heeft een korrelige uiterlijk, dat voor elke kop uniek is.

“Kaffeevorm is een duurzaam materiaal dat gebruik maakt van afvalmateriaal dat overal ter wereld beschikbaar is”, zegt de Duitse ontwerper Julian Lechner bij Dezeen. “Het is een duurzaam alternatief voor plastic producten uit de petrochemische industrie.”

Kaffeeform mengt de restromen van koffie met houtvezels en natuurlijke lijm en perst ze in een mal, net zoals gebeurt met plastic kopjes. Het duurde vijf jaar om de formule en het productieproces te perfectioneren. De biobased kopjes zijn nu bestand tegen een goed hete espresso, en doorstaan ook de vaatwasser.

Het Britse bedrijf Re-Worked kondigde deze week nog veel grotere producten van koffiedik aan. Het bedrijf maakt onder andere plaatmateriaal voor meubels. Google heeft een grote bestelling bij Re-Worked gedaan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Dezeen, Kaffeeform | Foto: Scott Schiller, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen