Recycling frituurvetverpakking toch mogelijk?

friet

08-06-2015 19:07 | Door: Erik Verheggen

Het Eindhovense bedrijf Tusti brengt een duurzaam reinigingsproces voor kunststof frituurvetverpakkingen naar de markt. De vette pakken konden tot nu toe niet gerecycled worden.

Dat meldt de website Kunststof en Rubber. Tusti is een samenwerking van Stiphout Industries en Polymer Technology Group Eindhoven (PTG/e). Het bedrijf heeft een reinigingsproces ontwikkeld waarbij geen stoom of schadelijke chemicaliën nodig zijn. Conventionele reinigingsmethoden kosten veel energie en hebben een grote milieudruk.

Frituurvetverpakkingen zijn moeilijk te recyclen omdat ze sterk vervuild zijn met restjes vet. 10 gewichtsprocent van de ingezamelde pakken bestaat uit vetresidu. Met de methode van Tusti worden de pakken wel recyclebaar. Producenten van de verpakkingen kunnen volgens Kunststof en Rubber kosten besparen, want de productie van het gebruikte plastic, HDPE, is erg kostbaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Kunststof en Rubber | Foto: Erich Ferdinand, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen