Biobased project voor duurzamere brandstoffen en kunstmest

biomassa

09-06-2015 12:06 | Door: Erik Verheggen

BioValGroup en Tebodin bouwen in de Amsterdamse haven een demonstratiefabriek voor productie van brandstoffen en kunstmest uit biomassa-reststromen.

De technologie van BioBValGroup (BVG) maakt het mogelijk laagwaardige biomassa-reststromen op te waarderen tot schone en uniforme energiepellets. In vergelijking tot houtpellets is het product volgens het bedrijf schoner, omdat het mineraalgehalte is geminimaliseerd. De pellets zijn bovendien goedkoper. Als bijproduct ontstaat een hoogwaardige kunstmest.

George van Bommel, algemeen directeur van de BioValGroup: “Hiermee is er potentie voor grootschalige toepassing in de energiesector, waar verontreinigingen in het verbrandingshout momenteel voor onderhoudsproblemen zorgen."

Biomassa

De demonstratiefabriek gaat semi-commercieel opereren, functioneren als center of expertise en voor toekomstige cliënten de technologie van verschillende biomassa-reststromen testen.

Tebodin begeleidt BVG bij de realisatie van het project. Het bedrijf ziet kansen voor de opschaling naar een volledige fabriek en is daarom als partner in het project gestapt. “Het partnerschap met BVG past in de groeistrategie van Tebodin in de biobased economy”, zegt Taco Boerstra, directeur Chemie van Tebodin. 

Naar verwachting wordt de fabriek begin 2016 in Amsterdam opgeleverd. BVG is een samenwerking tussen BioTorTech en de INB Group. BioTorTech BV heeft de technologie voor het valoriseren van biomassa-reststromen ontwikkeld op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, bij Sabic IP laboratoria. De INB Group is een project ontwikkelaar die biobased technologieën naar de markt brengt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tebodin, DuurzaamGeproduceerd | Foto: Rui Ornelas, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen