Bioraffinaderij bouwt CO2-opvanginstallatie en gaat CO2 verkopen

Bioraffinaderij

10-06-2015 12:23 | Door: Jerom van Gemert

Alco Bio Fuel investeert samen met bECO2 € 15 mln in de bouw van een CO2-terugwin-unit. De installatie komt te staan in het Gentse havengebied en zal jaarlijks 100.000 ton CO2 opvangen.

De installatie gaat het CO2 opvangen dat vrijkomt bij de productie van bio-ethanol. Vervolgens wordt het CO2 gezuiverd en omgezet in vloeibare CO2. Met de € 15 mln worden ook drie opslagtanks gebouwd om de vloeibare CO2 op te slaan. De installatie moet in 2016 klaar zijn.

De Belgische joint-venture Alco Bio Fuel gaat de vloeibare CO2 verkopen. De joint-venture verkoopt al bio-ethanol en dierenvoer gemaakt van graan. Jaarlijks verwerkt het 550.000 ton mais tot 175.000 ton bio-ethanol en 150.000 ton dierenvoer.

“Wanneer de CO2-recovery unit in bedrijf is, zal Alco Bio Fuel de volledige maïskorrel omzetten in producten met grote toegevoegde waarde,” zegt Xavier Vanden Avenne bestuurder bij Alco Bio Fuel tegen de Vlaamse Ondernemer.

Het is de eerst installatie in België die groene CO2 opvangt. Tot nu toe zijn er alleen nog maar installaties die CO2 winnen uit fossiele brandstoffen. De nieuwe installatie zal de productie van opgevangen CO2 met 15 procent verhogen in de Benelux. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Vlaamse Ondernemer | Foto: Andy Beecroft via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen