5 miljoen liter bio-ethanol uit oud Zweeds brood

brood

11-06-2015 07:23 | Door: Erik Verheggen

Een bioraffinaderij van het Zweedse North European Bio Tech krijgt een installatie die voedselafval omzet in bio-ethanol. Het bedrijf past de installatie in in zijn bestaande fabriek.

Het Finse energiebedrijf St1 levert voor het project een Etanolix-installatie. Die produceert bio-ethanol uit reststromen van broodfabrieken en oud brood dat niet meer voor consumptie geschikt is. De geproduceerde biobrandstof is geschikt om bij te mengen in transportbrandstof.

De productiecapaciteit van de locatie bedraagt 5 miljoen liter bio-ethanol per jaar. North European Bio Tech integreert de nieuwe installatie in zijn bestaande fabriek. Daardoor kan het bedrijf voor de bio-ethanolproductie gebruik maken van de restwarmte en de koeling van de raffinaderij.

Tweede generatie

Bio-ethanol wordt gemaakt door suikers uit biomassa te vergisten. Voertuigen die de biobrandstof gebruiken, stoten minder CO2 uit dan voertuigen die op benzine lopen. Sti maakt tweede-generatie bio-ethanol, die niet of nauwelijks concurreert met de voedselproductie.

De Europese Commissie heeft het Gotenburgse project opgenomen in het Life+-programma. Het is de eerste toepassing van een bio-ethanol-installatie binnen een bestaande olieraffinaderij.

St1 heeft in Finland al vier Etanolix-installaties in gebruik. Ook bouwt het bedrijf nu een fabriek die zaagsel uit houtzagerijen omzet in veevoer. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Waste Management World, St1 | foto: Bart Everson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen