3D-geprinte bouwmaterialen van macadamia-schillen

macademia

16-06-2015 07:08 | Door: Erik Verheggen

Schillen van de macadamianoot worden bouwmateriaal in Australië. Onderzoekers zijn er in geslaagd de afvalstroom te verwerken tot 3D-geprint hout.

Een team van de University of Sidney werkt aan de toepassing van reststromen uit de Australische land- en bosbouw. De onderzoekers verwerken macadamia-schillen en houtzaagsel tot grondstof voor een speciale 3D-printer, die er houtachtige plaatmateriaal mee kan produceren.

Het materiaal is duurzaam, weersbestendig en ook nog eens mooi, meldt de universiteit in een persbericht. Met een onderzoeksproject, dat drie jaar gaat duren, wil het team bouwmaterialen voor onder meer muren en deuren produceren.

De onderzoekers gebruiken een 3D-printer die dunne laagjes print en met elkaar laat versmelten. De printtechnologie is niet nieuw, maar het is voor het eerst dat de schaal van toepassing zo groot is. 

“De uitkomsten van ons onderzoek kunnen wel eens heel belangrijk zijn voor de Australische bosbouw”, zegt Professor Dong van de onderzoeksgroep. “Mogelijk veranderen we de manier waarop houtproducten worden gemaakt fundamenteel.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: University of Sydney | Foto: Kristina D.C. Hoeppner, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen