Hoe Afval Loont de regio Rotterdam verovert

recycling

18-06-2015 12:02 | Door: Erik Verheggen

Na Rotterdam Hoogvliet en Barendrecht kiest nu ook de gemeente Krimpen aan den IJssel voor Afval Loont, een systeem voor gescheiden inzameling van afval.

De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel is unaniem akkoord gegaan om de komende vijf jaar met het bedrijf van ondernemer Jørgen van Rijn te gaan werken. De gemeente wil de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk terugdringen. Het afvalscheidingspercentage moet verbeteren van de huidige 41 procent naar ten minste 70 procent in 2020.

Afval Loont is een samenwerking van Van Rijn met Van Gansewinkel Groep en het Rotterdamse adviesbureau RebelGroup. Inwoners kunnen bij Afval Loont geld sparen met hun gescheiden oudpapier en -karton, verpakkingsplastic, drankkartons, textiel, kleine elektrische apparaten, frituurvet en metalen.

Afvalscheiding

Afvalscheiding in stedelijke gebieden met veel hoogbouw blijkt voor gemeentes en afvalinzamelaars een moeilijke opgave. Afval Loont heeft naar eigen zeggen in Rotterdam bewezen dat het een goede inzamelmethode is voor gebieden met hoogbouw. Het nieuwe filiaal van Afval Loont in Krimpen aan den IJssel wordt dan ook gevestigd in het centrumgebied met hoogbouw. 

Er zit op jaarbasis nog ruim 2.500 ton aan grondstoffen in het restafval van de gemeente. Het nieuwe afvalscheidingsbeleid voor de komende vijf jaar moet deze verspilling tegengaan. De gemeente wil haar inwoners hiertoe motiveren door continu inzicht te bieden in de scheidingsresultaten. 

De uitbreiding naar Krimpen aan den IJssel volgt op een succesvolle crowdfunding voor filialen in Barendrecht. Samen met Van Gansewinkel en RebelGroup wil Jørgen van Rijn het aantal filialen van Afval Loont verder uitbreiden, vooral naar gemeenten in stedelijke gebieden die het afvalscheidingspercentage moeilijk omhoog krijgen.

Van Rijn verwacht nog dit jaar de vierde en vijfde Afval Loont-gemeente te kunnen presenteren. “Wij willen eind 2016 in totaal 25 filialen gerealiseerd hebben”, zegt hij.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Afval Loont | Foto: James Wang, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen