Circulaire economie levert Britten £ 29 mrd op

Recycling plant Baltimore

25-06-2015 07:04 | Door: Willemien Groot

Een volledig circulaire economie, samen met een verschuiving naar dienstverlening, kan de Britse economie de komende tien jaar £ 29 mrd opleveren.

Het onderzoek naar de voordelen van een circulaire economie is uitgevoerd door het Imperial College London, in opdracht van afvalverwerker Veolia. Volgens het rapport The Circular Revolution leveren goed functionerende gesloten kringlopen over een periode van tien jaar zo’n £ 29 mrd (€ 40,8 mrd) extra op. Dat staat ongeveer gelijk aan een economische groei van 1,8 procent.

De grootste bijdrage is afkomstig van recycling en verwerking van materialen en goederen, zo'n £ 23,7 mrd (€ 33,4 mrd). Ondernemingen besparen tot £ 2,3 mrd (€ 3,2 mrd) aan afvalheffingen. De omschakeling naar een economie gefocust op diensten in plaats van goederen zou nog eens £ 3,1 mrd (ruim € 4,3 mrd ) opleveren.

Circular Revolution

Volgens vice-president Estelle Branchlianoff van Veolia UK & Ireland neemt door de groeiende wereldbevolking en een toenemende welvaart de vraag naar ruwe grondstoffen toe. Tegelijkertijd raken de voorraden snel uitgeput. “Bedrijven moeten doordrongen raken van de gevolgen van onze wegwerpmaatschappij, en de waarde van grondstoffen gaan zien.”

Uit The Circular Revolution blijkt verder dat ook een minder goed functionerend systeem direct bijdraagt aan de groei. Dat levert extra banen op, terwijl de milieu-impact van Groot-Brittannië afneemt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Circular Revolution | Foto: Kristian Bjonard, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen