Verpakkingsfabrikant Smurfit Kappa wil papierkringloop sluiten

Oud papier recycling

25-06-2015 18:50 | Door: Willemien Groot

Verpakkingsfabrikant Smurfit Kappa maakt grote vorderingen om de kringloop voor papier volledig te sluiten. Wereldwijd is 74 procent van het papier gemaakt van gerecyclede grondstoffen.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag Sustainability in every fiber over 2014. Smurfit Kappa zegt de hele bedrijfsvoering te hebben omgevormd tot een circulair model. Die aanpak heeft meetbare positieve effecten op de verwerking van grondstoffen en de CO2-uitstoot. Sinds 2005 zijn de emissies per ton product met 21 procent gedaald.

Een van de koplopers binnen het verpakkingsconcern is de fabriek voor golfkarton in Roermond. De productie bestaat voor 100 procent uit gerecycled papier. Het concern verwerkt per jaar ruim 600.000 ton oud papier tot golfkarton. Dat is 25 procent van de hoeveelheid die jaarlijks in Nederland wordt ingezameld. Daarnaast is de fabriek betrokken bij een pilot van het Amerikaanse bedrijf Applied CleanTech en waterschap Aa en Maas om cellulose uit rioolwater te zuiveren.

Recycling

Gemiddeld is papier acht tot tien keer geschikt voor hergebruik, schrijft Smurfit Kappa in het duurzaamheidsverslag. Daarna gaan de onbruikbare reststoffen naar een afvalenergiecentrale of dienen als grondstof voor de landbouw. Wereldwijd is 98 procent van de papierpulp afkomstig uit duurzaam beheerd bos met een FSC-certificering.

Vooral op het gebied van afvalverwerking heeft het bedrijf stappen gezet. Een derde van alle papierfabrieken van het concern stuurt geen afval meer naar stortplaatsen. Bedrijfsbreed belandt nog iets meer dan de helft van het bedrijfsafval op de vuilnisbelt. Uiteindelijk moeten alle productiefaciliteiten werken volgens het zero waste-principe.

Smurfit Kappa maakt steeds vaker afspraken met bedrijven voor de inname van gebruikt papier en karton. Bij levering van een nieuwe voorraad neemt het concern afgedankte verpakkingsmaterialen mee terug voor recycling.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Smurfit Kappa | Foto: David Boyle, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen