Bouwblokken van gerecycled piepschuim voor duurzame bouw

Bouwplaats

30-06-2015 18:42 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse start-up BluBoc heeft een duurzame herbestemming gevonden voor piepschuim. Het bedrijf recyclet het materiaal tot bouwblokken voor kantoren en woningen.

Het bedrijf uit Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, gebruikt een mix van 85 procent piepschuim en 15 procent beton. De holle bouwblokken verkrijgen extra stevigheid door een lading beton die in de holle ruimte wordt gegoten. Het principe levert volgens BluBloc afdoende isolatie, houdt lawaai buiten en verbetert de vochthuishouding.

De basis van het bouwmateriaal is nog altijd een olieproduct. Toch is recycling beter dan het gebruik van nieuw piepschuim bij bouwprojecten, zegt het bedrijf. Alleen al in Portland gaan per jaar zo’n 1.200 vrachtwagenladingen piepschuim naar de vuilstort. De productie vergt minder beton dan traditioneel bouwmateriaal, wat een extra energiebesparing oplevert.

BluBloc is inmiddels in gesprek met een aantal architectenbureaus voor toepassing van de bouwblokken. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BluBloc, Green Building Elements | Foto: Elliot Brown, via Flickr Creative Commons. Foto inzet: Blubloc Portland (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen