Duurzaam toiletpapier uit lege drankenkartons

Toiletpapier

03-07-2015 09:34 | Door: Willemien Groot

Het Nederlandse bedrijf Van Houtum en afvalverwerker Suez Environnement gaan samenwerken in de recycling van gebruikte drankenkartons. Van Houtum maakt er duurzaam toiletpapier van.

Afvalinzamelbedrijf Suez Environnement heeft met verschillende gemeenten een overeenkomst gesloten voor inzameling en sortering van drankverpakkingen. Het gesorteerde materiaal verwerkt Van Houtum tot wc-papier en papieren handdoekjes.

“Drankenkartons bestaan voor een groot deel uit papiervezels en zijn daardoor een uitstekende grondstof voor hygiënepapier”, zegt algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum. Het bedrijf wint ook het plastic en aluminium uit de verpakkingen terug voor hergebruik.

Cradle to Cradle

Van Houtum is gespecialiseerd in de duurzame productie van toiletpapier en papieren handdoekjes. Het bedrijf brengt onder meer het merk Satino Black op de markt. Satino Black is volgens het concern het eerste Cradle tot Cradle-toiletpapier ter wereld. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en bevat geen schadelijke stoffen. Voor de productie gebruikt het bedrijf 100 procent groene stroom en groen gas.

Recycling van drankenkartons was tot voor kort onmogelijk zonder chemische bewerking. De verpakkingen bestaan uit drie lagen papiervezel, aluminium en plastic die bijna onscheidbaar zijn. Van Houtum ontwikkelde een techniek waarmee dat wel kan, zonder chemicaliën.

De nieuwe productielijn wordt eind dit jaar opgeleverd. “Daarmee zetten we weer een belangrijke stap richting circulaire economie, waarbij we bovendien de grondstoffen van de toekomst borgen”, zegt Gehlen in een persbericht. Gerecycled papier wordt volgens hem steeds schaarser, door toegenomen digitalisering. Papier uit gebruikte drankverpakkingen is voor Van Houtum een van de alternatieven.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Van Houtum | Foto: edkohler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen