Dong Energy schaalt afvalvertering met enzymen op

afvalcontainers

06-07-2015 15:22 | Door: Erik Verheggen

Dong Energy heeft een plan klaar voor zijn eerste commerciële toepassing van duurzame afvalvertering met enzymen. In Manchester moet een installatie 15 ton per uur gaan verwerken.

De technologie Renescience is eigendom van Dong Energy. Met een combinatie van enzymen, mechanische sortering en vergisting zet het bedrijf huishoudelijk afval om in biogas en stroom.

Door het afval te verwarmen, kunnen enzymen hun werk doen. Zij maken biologisch afbreekbare fracties vloeibaar, waardoor niet-afbreekbare stromen gemakkelijk gescheiden kunnen worden voor recycling. Het hele proces is daarmee volgens Dong Energy een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker dan andere verwerkingstechnieken.

Voor de installatie in Manchester werkt Dong samen met FCC Environment, meldt de website Ends Waste and Bioenergy. Als de financiering en de milieuvergunningen rond komen, wil Dong begin 2017 beginnen met de bouw van het installatie.

Demonstratiefabriek

Sinds begin 2014 heeft de Deense hoofdstad Kopenhagen de beschikking over een demonstratiefabriek met de technologie van Dong Energy. Volgens het bedrijf hebben proeven in die installatie de stabiliteit van het proces aangetoond. De technologie is daarmee klaar voor opschaling naar commerciële schaal, meldt Dong.

Sinds 2014 staat afvalscheiding met enzymen op de Milieulijst, waarmee Renescience ook in Nederland op steun kan rekenen via de Mia en Vamil regelingen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dong Energy, ENDS | Foto: Alan Stanton, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen