Hoe upcycling KLMs duurzaamheidsdoelen dichterbij brengt

KLM

08-07-2015 09:17 | Door: Laura Fransen

In 2020 recyclet of hergebruikt KLM 100 procent van zijn afval. In de aanloop naar die duurzaamheidsdoelstelling richt het bedrijf zich onder andere op het upcyclen van afval tot textiel.

Een van de nieuwste upcycling-initiatieven van luchtvaartmaatschappij KLM werd afgelopen weekend gepresenteerd in Amsterdam. Een modeshow van het collectief Mode Amsterdam (MOAM) toonde een duurzame kledingcollectie, gemaakt met gebruikte vliegtuigmaterialen van KLM. Zo zijn leren hoofdsteunen verwerkt tot een jurk, en dienen oude motoronderdelen als decoratie op een gilet.

Onder andere modeontwerpers Mart Visser en Claes Iversen zijn bij het project betrokken. Met samenwerkingsprojecten als deze hoopt KLM innovatieve ideeën op te doen om de 100 procent recycling-doelstelling van 2020 te behalen. “Om in 2020 100 procent van ons afval te recyclen of hergebruiken, moeten we creatief zijn”, schrijft Frank Houben, KLM Global Brand Director, over de duurzame collectie op nieuwswebsite The Post.

Tapijt

Naast externe samenwerkingen, werkt KLM ook binnen het bedrijf aan upcycling. Na de invoering van een nieuw damesuniform in 2011 vond KLM binnen het bedrijf een nieuwe bestemming voor de 90.000 kilogram stof. De oude uniformen zijn opnieuw tot garen gesponnen voor gebruik in nieuw tapijt voor de businessclass. Ook oud tapijt zelf wordt gerecycled tot nieuw tapijt. In 2014 kreeg 39 ton tapijt een tweede leven. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: KLM, The Post | Foto: Lord of the Wings, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen