Inzameling fietsaccu’s komt van de grond

elektrische fiets

08-07-2015 15:17 | Door: Erik Verheggen

Consumenten leverden in 2014 87 ton fietsaccu’s in bij fietsdealers. Daarmee is in korte tijd een effectief inzamelnetwerk voor recycling opgebouwd.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Stichting Batterijen (Sitbat). Jaarlijks rollen ongeveer 220.000 elektrische fietsen de deur uit bij Nederlandse fietsenmakers. Fietsproducenten en importeurs hebben een innameplicht, maar beschikten eerder nog niet over het netwerk om de accu’s veilig en verantwoord in te zamelen en te verwerken. In samenwerking met Stibat is sinds vorig jaar een inzamelnetwerk via de fietsdealers actief.

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van afgedankte batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en importeurs de organisatie op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen.

In totaal is in Nederland in 2014 meer dan 3 miljoen kilogram batterijen ingezameld via de 24.000 inleverpunten van Stibat. Afgezet tegen het aantal op de markt gebrachte batterijen staat dit gelijk aan 44,6 procent, bijna twee keer zo veel als de Europees vastgestelde inzameldoelstelling van 25 procent. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Stibat

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen