Betonindustrie kan aan de slag met grondstof uit bodemas

beton

13-07-2015 07:19 | Door: Erik Verheggen

160.000 ton duurzame grondstoffen uit bodemassen wil Van Gansewinkel per jaar gaan leveren aan de betonindustrie. Het bedrijf heeft nu een certificaat gekregen waarmee die ambitie haalbaar wordt.

Van Gansewinkel Minerals produceert uit het bodemas van afvalverbrandingsinstallaties granulaat dat geschikt is als zand- en grindvervanger voor de productie van beton. Het bedrijf heeft het granulaat met industriële partners ontwikkeld en in de praktijk getoetst.

Voor dit granulaat, dat de naam Forz AEC heeft meegekregen, heeft het bedrijf nu een KOMO-certificering op zak. Van Gansewinkel mag de grondstof daarmee gaan leveren aan de industrie.

“Met deze certificering voldoen we automatisch ook aan alle relevante wet- en regelgeving en andere eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de bouw voor dit type producten”, zegt manager R&D Rob Bleijerveld van Van Gansewinkel Minerals. “Dat is van groot belang voor onze klanten, die graag dergelijke duurzame materialen toepassen.”

Het behalen van de certificering kan een stap voorwaarts zijn in het realiseren van de Green Deal Bodemas die vanaf 2017 minstens de helft van de geproduceerde bodemassen wil toepassen als bouwstof. Probleem is dat er vaak nog allerlei beschermende maatregelen nodig zijn.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Van Gansewinkel | Foto: William Warby, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen