SaXcell maakt vezels uit het vuilste textielafval

textiel

14-07-2015 15:29 | Door: Erik Verheggen

SaXcell maakt duurzame vezels uit moeilijk te recyclen katoenafval. De nieuwe spin-off van de Enschedese Saxion Hogeschool wil de technologie in vijf jaar marktrijp maken.

Het bedrijf is maandag formeel opgericht, meldt TV Enschede FM. Saxion doet sinds 2011 onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van textielafval, ook als het resttextiel te vervuild is om te recyclen.

Het resultaat is een cellulosevezel uit afvalkatoen, die SaXcell commercieel gaat produceren. Volgens Saxion heeft de vezel een lagere milieudruk dan katoen, doordat er minder water, gif en kunstmest nodig is voor de productie.

Stapelvezels

Het bedrijf heeft een procedé ontwikkeld waarbij ingezameld resttextiel wordt ontdaan van accessoires en kleurstoffen. Het materiaal wordt daarna opgelost. Uit die oplossing kan SaXCel vervolgens zogenaamde stapelvezels produceren, die geschikt zijn voor de productie van textiel.

In Europa verdwijnt ongeveer 20 procent van al het gescheiden ingezamelde textiel alsnog bij het restafval. De reststroom is moeilijk recyclebaar en verdwijnt daardoor in de afvalverbrandingsinstallaties. SaXcell verwacht voor deze stroom een oplossing te hebben.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TV Enschede FM, Saxion Hogeschool | Foto: Chris_Parfitt, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen