Isolatiemateriaal uit gebruikt Gronings WC-papier

wc-papier

17-07-2015 09:15 | Door: Erik Verheggen

KNN Cellulose en BWA doen in het Groningse Uithuizermeeden een proef met productie van duurzame grondstoffen uit rioolwater. Het resultaat is een compacte opwerkinstallatie.

De waterschappen in Nederland werken hard aan de productie van grondstoffen uit rioolwater. Een belangrijke herwinbare grondstof is cellulose, het hoofdbestanddeel van WC-papier.

De technologie van KNN Cellulose en BWA heeft de naam Cellvation meegekregen en bestaat uit een aantal innovatieve procesonderdelen, geïnspireerd op de papier- en voedingsmiddelenindustrie. Het product is schone, marktrijpe cellulose die als grondstof kan dienen voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal.

Fietspad 

De beide bedrijven hebben een opwerkinstallatie ontwikkeld die bij een rioolwaterzuivering geplaatst kan worden. Waterschap Noorderzijlvest stelt in 2016 de rioolwaterzuivering Uithuizermeeden beschikbaar als eerste testlocatie.

KNN Cellulose en BWA zijn de niet de eersten die cellulose terugwinnen uit rioolwater. Het Amerikaanse bedrijf Applied CleanTech (ACT) heeft een pilotinstallatie die bij het Waterschap Aa en Maas cellulose uit rioolwater zuivert. Dit najaar start in Friesland de aanleg van een fietspad met gerecycled cellulose. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: KNN Advies, Vereniging Afvalbedrijven | Foto: Sharon Mollerus, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen