1.417 auto’s uit gezonken Baltic Ace worden grondstof

baltic ace

21-07-2015 13:34 | Door: Erik Verheggen

Jansen Recycling uit Vlaardingen verwerkt ruim 1.400 auto’s uit het wrak van de Baltic Ace tot schroot om er grondstoffen uit terug te winnen. De berging is in volle gang.

Dat meldt RTV Rijnmond. De Baltic Ace verging eind 2012 voor de Zeeuwse kust na een botsing met een containerschip. Aan boord waren onder meer 1.417 splinternieuwe auto’s van het merk Mitsubishi.

baltic ace

De auto’s zijn na tweeënhalf jaar op 36 meter diepte onherkenbaar aangetast door het zoute water. Jansen Recycling gaat koper, aluminium, zink en ijzer terugwinnen uit de platgedrukte autowrakken. “Dat kunnen wij bewerken tot een nieuwe grondstof”, zegt Peter Roest van Jansen Recycling tegen RTV Rijnmond. “En wie weet wordt er ooit weer een nieuwe auto van gemaakt.”

Monsterklus

De Baltic Ace is 148 meter lang. De berging is daardoor een monsterklus. Het schip wordt voor demontage in acht stukken gezaagd. Op een enorm ponton worden die delen naar Vlaardingen gebracht voor recycling. Het eerste stuk kwam daar in juni aan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NOS, RTV Rijnmond | Foto's: kees torn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen