‘Enorme kans voor innovatie in recyclebare automaterialen’

Pagani

29-07-2015 07:24 | Door: Erik Verheggen

Autofabrikanten moeten meer recyclebare materialen gebruiken. Lichtgewicht composieten maken een auto zuiniger, maar moeilijker te verwerken aan het einde van de levensduur.

Dat zegt directeur Keith Freegard van het Britse plasticrecyclebedrijf Axion Polymers. Hij roept de auto-industrie op om duurzame materialen te onderzoeken. Veel lichtgewicht materialen, die autobouwers nu ontwikkelen en gebruiken, zijn moeilijk economisch rendabel te recyclen. “Wanneer deze onderdelen worden afgedankt zijn ze mogelijk alleen geschikt voor verbranding met energieterugwinning.”

Freegard benadrukt dat hij een groot voorstander is van het gebruik van lichtgewicht materialen in de auto-industrie. “Maar ik daag materiaalwetenschappers en ontwerpers uit om met simpelere alternatieven te komen. Mono-materialen die CO2 besparen en die kunnen worden teruggewonnen.”

carbon

Axion Polymers recyclet plastics die afkomstig zijn uit vermalen autowrakken. Het bedrijf claimt dat zijn gerecyclede plastics een CO2-voetafdruk hebben die tot 75 procent kleiner is dan die van niet-gerecyclede materialen.

Elektrische auto

Freegard wijst erop dat de opkomst van elektrische en waterstofauto’s om nieuwe ideeën en ontwerpconcepten vraagt. “De groeiende automotive industrie vormt een enorme kans voor innovatieve denkers en productontwerpers.”

Autofabrikanten proberen de CO2-uitstoot van hun voertuigen omlaag te brengen door toepassing van lichtgewicht materialen en nieuwe productiemethoden. Moeilijk recyclebare composieten zijn daarbij een belangrijke troef, maar ook aluminium maakt lichtere auto's mogelijk.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Axion Polymers | Foto pagani: Axion23, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto koolstof: brett jordan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen