Laminaatvloer van afval uit biogascentrales

laminaat

29-07-2015 18:39 | Door: Erik Verheggen

Residuen uit biogascentrales zijn geschikt voor de productie van laminaatvloeren. Een Duits project toont aan dat het digestaat waarde heeft als duurzame grondstof voor bijvoorbeeld MDF.

Dat meldt de website Recyclingportal. Het Duitse Nova Instituut heeft onderzocht hoe digestaat dat cellulose bevat, kan worden toegepast in houtachtige plaatmaterialen als spaanplaat, MDF en HDF.

Ammoniak

Digestaat is de onverteerbare reststroom die achterblijft bij vergisting van organisch materiaal in een biogascentrale. Obstakel bij de toepassing is de ammoniaklucht die vrijkomt uit het digestaat. Het nova-instituut heeft een methode ontwikkeld om de ammoniak te verwijderen uit de vezelige bestanddelen van het digestaat.

Volgens Recyclingportal kan het materiaal daardoor rendabel worden verwerkt tot grondstof. Door de kleureigenschappen van vergistingsproducten, zou het digestaat erg geschikt zijn om te verwerken tot laminaatvloeren. Maar het kan ook dienen als grondstof voor andere houtcomposieten.

Ontwikkeling

Nova werkte voor de ontwikkeling van het materiaal samen met de bedrijven Glunz, Benas en het Gesellschaft für nachhaltige Stoffnutzung.

Digestaat uit mest bevat veel mineralen, en wordt vaak opnieuw toegepast als meststof. Andere soorten digestaat moeten worden afgevoerd als afvalstof.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nova Institut, Recyclingportal | Foto: Emily May, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen