Almere maakt duurzaam papier van waterplanten

Almere

30-07-2015 18:07 | Door: Erik Verheggen

In Almere start een proef met duurzaam papier uit gemaaide waterplanten. De eerste afnemers voor het papier uit gerecyclede waterplanten zijn er al.

Dat meldt de gemeente Almere. De stad heeft met de bedrijven Millvision en Rodenburg Biopolymeren proeven gedaan om van het maaisel een grondstof voor papier te maken. De eerste pilot om van het maaiafval gerecycled papier te maken loopt.

In de plassen in de stad veroorzaken waterplanten grote overlast voor waterrecreanten, watersportondernemers, bewoners en de gemeente zelf. Almere maait daarom de vaarroutes. De planten worden vervolgens fijngemalen en gedroogd, voordat ze verder worden verwerkt.

Tot nu heeft de gemeente 50.000 kilo maaiafval verwerkt tot 5.000 kilo papier.

Duurzame visitekaartjes

Er zijn volgens de gemeente al twee grote logistieke dienstverleners en een watersportondernemer, die het waterplantenpapier afnemen voor eigen gebruik. Ook heeft een bedrijf laten weten het papier in haar assortiment te willen opnemen. De gemeente Almere kijkt naar mogelijkheden om van het gerecycled papier duurzame visitekaartjes te maken.

Almere wil met de komst van de Floriade en de ambities van Growing Green Cities voor 2022 uitgroeien tot een energieneutrale en afvalloze stad.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Almere | Foto: Foto Eredivisie Triathlon / Jasmijn Gangel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen