Biesbosch Museum hangt waterzuivering aan de wilgen

wilgen

13-08-2015 10:29 | Door: Thijs ten Brinck

Het Biesbosch Museum in Noord-Brabant is recent flink verbouwd. Daarbij heeft het museum ook zijn eigen duurzame waterzuivering gekregen. 360 wilgen verwerken het afvalwater lokaal.

Het Biesbosch Museum in het Brabantse Werkendam is in negen maanden flink uitgebreid, en tegelijkertijd van een aantal vernieuwingen voorzien die het complex duurzamer maken. Het museum heeft onder meer een eigen waterzuivering op basis van wilgen. Een primeur voor Nederland.

Voor de koeling van de ruimte gebruikt het vernieuwde museum nu water uit de nabijgelegen rivier, alle benodigde warmte komt uit een eigen kachel op biomassa. Die biomassa wordt deels geproduceerd door de eigen waterzuivering.

Primeur met wilgenfilter

De natuurlijke afvalwaterzuivering bij het Biesbosch Museum verwerkt het afvalwater van de toiletten en het museumrestaurant in verschillende fases. Als eerste loopt het water in een septic tank, zegt museumdirecteur Peter van Beek in het AD. “Voor de grove delen.”

Na een eerste afbraak van vuil in de tank en een tweede filtering met zand, loopt het water een grote bak met schelpen in. Ruim 300 wilgen zijn daar verantwoordelijk voor de laatste stap in de waterzuivering. 

Het gezuiverde water is daarna schoon genoeg om het in de Biesbosch te lozen. Het water wordt echter gebruikt om het waterniveau in de museumvijver op peil te houden. Het systeem is aangelegd door het bedrijf Global Wetlands. 

Helofytenfilter

De schelpenbak met wilgen is een helofytenfilter. Dit waterzuiveringsprincipe wordt al meer toegepast, meestal op basis van riet.  De wilgen nemen onder andere sneller stikstof en fosfaat uit het afvalwater op, en verdampen tijdens het groeien meer water.

Daarbij leveren de wilgen ook beter bruikbare biomassa. Om de drie jaar zijn de boompjes groot genoeg om ze te oogsten. De gedroogde wilgentakken worden dan bijgestookt in de kachel van het museum. Het eigen gekweekte biomassa wordt aangevuld met hout uit de Biesbosch.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Biesbosch Museum, AD, Global Wetlands | Foto: DncnH, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen