Nieuwe recyclingtechnologie voor zeldzame aardmetalen

17-08-2015 19:03 | Door: Dimitri Reijerman

De firma U.S. Rare Earths heeft een licentie genomen op een recyclingtechnologie voor zeldzame aardmetalen uit afgedankte magneten. De technologie is milieuvriendelijker dan bestaande methodes.

Het zogeheten membrane solvent extraction system is ontwikkeld door het Critical Materials Institute, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Energie. Dit instituut onderzoekt in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven naar nieuwe methoden om de leveringszekerheid van grondstoffen te garanderen die noodzakelijk zijn voor onder andere cleantech-producten, zoals windmolens en zonnepanelen.

Het nieuwe recyclingconcept voor het winnen van aardmetalen uit elektronisch afval bestaat uit een extractiesysteem op basis van synthetische membranen, organische oplosmiddelen en extractiemiddelen. Hoewel het instituut weinig details geeft over de precieze methode, zou er wel slechts een enkele stap nodig zijn.

Het Critical Materials Institute claimt dat het meer dan 90 procent neodymium, dysprosium en praseodymium met een hoge zuiverheid kan terugwinnen uit afgedankte neodymium-magneten. Deze aardmetalen kunnen weer gebruikt worden voor nieuwe onderdelen in consumentenelektronica of greentech-producten.

Volgens de makers is de nieuwe recyclingymethode aanmerkelijk schoner dan de traditionele methodiek voor het terugwinnen van aardmetalen. Ook zou de methode mogelijk goedkoper zijn, al moet dit in de praktijk nog blijven. Daarnaast heeft de technologie voor de VS tot voordeel dat het minder afhankelijk wordt van China, het land waar veruit de meeste aardmetalen worden gedolven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Oak Ridge National Laboratory | Foto: Wikipedia (Peggy Greb, US department of agriculture), Critical Materials Institute

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen