Duurzame recycling van leasevliegtuigen in Twente

boeing

20-08-2015 09:55 | Door: Erik Verheggen

Vliegtuigrecycler Aeronextlife strijkt neer op de voormalige luchthaven Twente. Het bedrijf gaat vliegtuigonderdelen duurzaam verwerken op de Technology Base Twente.

Aeronextlife (AXL) is gespecialiseerd in de ontmanteling en hergebruik van onderdelen van lease-vliegtuigen. Volgens Boeing en Airbus komen 3.000 tot 4.000 vliegtuigen per jaar aan het einde van hun economische levensduur.

Hergebruik van onderdelen van deze vliegtuigen levert meer op dan doorvliegen tot het einde van de technische levensduur, meldt Aeronextlife.

Grondstoffen

“Leasevliegtuigen die op het ene moment vlucht nog passagiers binnen Europa vervoeren, zullen op het andere moment in Twente worden omgezet in grondstoffen en herbruikbare onderdelen”, zegt Frederic Chaillet, een van de initiatiefnemers van Aeronextlife.

“Een duurzame economie krijg je door te doen. Daarom hebben wij een grote niche in de vliegtuigindustrie opgezocht. Ieder vliegtuigonderdeel is van waarde en doordat wij hoogwaardig ‘upcyclen’, behouden wij deze waarde.”

Door de investeringen van het bedrijf ontstaan zeventig directe, nieuwe arbeidsplaatsen. Door spin-off bij onder meer leveranciers valt dat aantal hoger uit, meldt de provincie Overijssel.

De voormalige luchthaven Twente gaat tegenwoordig door het leven als Technology Base Twente. “Diverse bedrijven hebben zich gemeld toen de burgerluchthaven niet doorging. Aeronextlife was daar één van”, zegt Aad Veenman van het zogeheten Topteam, dat zich bezig houdt met het aantrekken van bedrijven voor het terrein.

AXL verwacht op de locatie enkele tientallen vliegtuigen per jaar te kunnen ‘upcyclen’. In 2016 moet de pilotfabriek al operationeel zijn.

Materialenketen

“Dit betekent dat we pragmatisch zijn en adviseren hen ruimte te geven en hier een succes van te maken”, zegt Veenman. “Te meer omdat dit een interessante ontwikkeling is die een koppeling legt tussen de luchthavenzijde en de materialenketen

Aeronextlife begint in twee bestaande hangars. Na de pioniersfase is het de bedoeling dat het bedrijf zich doorontwikkelt op een definitieve locatie in het gebied. Daarvoor moet de gemeente Enschede nog wel de benodigde vergunningen afgeven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aeronextlife, Provincie Overijssel | Foto: Jetstar Airways, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen