Utrechtse circulaire hub voor bouwmaterialen lijkt haalbaar

31-08-2015 14:37 | Door: Fitria Jelyta

Een opslag- en verwerkingsterrein is nodig om Utrechts bouw- en sloopafval gereed te maken voor hergebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van studenten aan de Hogeschool van Utrecht.

Volgens Cobouw  blijkt uit het onderzoek dat er wel voldoende herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar zijn, maar niet altijd op het moment dat er vraag naar is.

Om dit te verhelpen zijn een opslag- en verwerkingsterrein nodig waar de bouwmaterialen gereedgemaakt kunnen worden voor hergebruik. Volgens de onderzoekers zijn de bedrijventerreinen Werkspoorkwartier en de Lage Weide in Utrecht geschikt om een circulaire hub te vestigen.

Het gemeentebestuur van Utrecht ziet veel kansen om de circulaire hub te realiseren. Zo werkt de gemeente samen met Utrecht Sustainability Institute (USI) om hergebruik van bouwmaterialen binnen gemeentegrenzen mogelijk te maken.

Cirkelstad

Met de Green Deal Cirkelstad wil de gemeente Utrecht samen met andere gemeentes en USI de keten van bouw en sloop sluiten. Hieraan kan de circulaire hub bijdragen door gesloopte bouwmaterialen zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop van de bouw terug te brengen. Daarnaast moeten gebouwen duurzaam worden gesloopt.

Een vervolgonderzoek van de Hogeschool Utrecht gaat binnenkort van start om de haalbaarheid van de Utrechtse circulaire hub te bevestigen. Hiermee werken bouwpartijen als BAM, Dura Vermeer, CRH Bouwmaterialen en ingenieursbureau Repurpose

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw | Foto: IK's World Trip, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen