Circulaire economie voert boventoon Duurzame Dinsdag

subcoal pellets

02-09-2015 10:05 | Door: Erik Verheggen

Het Duurzame Dinsdagkoffertje bevat dit jaar veel innovaties rond de circulaire economie. N+P Recycling won met zijn duurzame alternatief voor kolen de prijs voor het beste idee.

N+P produceert zijn Subcoalpellets uit niet-recyclebaar restafval, zoals bepaalde papier- en plasticstromen. Het bedrijf maakt er staafjes van, die een duurzamer alternatief zijn voor steenkool in bijvoorbeeld kalksteen- en cementovens.

Bijzonder aan de energiepellets van N+P is dat de chemische eigenschappen vrijwel gelijk zijn aan die van steenkool. Ook de energetische waarde komt overeen. Onderzoeksbureau CE Delft heeft uitgerekend dat de milieudruk van een energiecentrale met 7 procent daalt als 10 procent van de gebruikte brandstof wordt vervangen door Subcoal.

Het Duuzame Dinsdagkoffertje werd dinsdag in ontvangst genomen door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. 272 duurzame initiatieven zitten erin. “Hoe klein ze soms mogen zijn, ze zijn een showcase op weg naar Parijs”, zei Mansveld.

Circulaire economie

Rinske van Noortwijk van Greenwish heeft in opdracht van het ministerie een analyse gemaakt op de initiatieven die dit jaar in de koffer zitten. Zij constateert dat er veel meer initiatieven rond circulaire economie in zitten, mensen zoeken naar nieuwe toepassingen van restmateriaal.

“Biodiversiteit en biobased economy zijn absolute steigers”, zegt Van Noortwijk. “Er zit  veel innovatie in de koffer. We kunnen de innovatie meer benutten als we de verbindingen kunnen leggen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisatie.”

Elektrische driewielers

Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Coleoptera mocht de Cofely Jongerenprijs in ontvangst nemen. Het bedrijf maakt bioplastic uit dode kevers. Foodlogica viel ook in de prijzen. Het Amsterdamse bedrijf bezorgt met elektrische driewielers producten in de hoofdstad.

Unilevertopman Paul Polman kreeg een Duurzaam Lintje uitgereikt voor zijn voortrekkersrol in duurzaam ondernemen. CEO Polman introduceerde in 2010 het Unilever Sustainable Living Plan (SLP). Volgens hem is het niet mogelijk om in deze tijd de omvang van Unilever te verdubbelen zonder de milieuvoetafdruk van het bedrijf te verkleinen, en de positieve maatschappelijke invloed te vergroten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Duurzame Dinsdag | Foto: N+P Recycling

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen