Wat kunnen papierrecyclers leren van pandapoep?

panda

29-09-2015 19:08 | Door: Erik Verheggen

Panda’s hebben een bijzonder dieet en een bijzondere darmflora. Belgische onderzoekers bestuderen de spijsvertering van panda’s, om lessen te trekken voor duurzame papierrecycling.

Panda’s eten vrijwel uitsluitend bamboe. Deze plant bevat veel moeilijk te verteren cellulose, dat het hoofdbestanddeel is van gras, hout en ook van papier.

De reuzenpanda is in staat om cellulose te verteren en te verwerken tot suikers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien, hebben zij daarvoor geen spijsverteringssysteem van meerdere magen nodig. 

De gevormde suikers zijn verder te verwerken tot biobrandstoffen of andere duurzame chemische producten.

Spijsverteringskanaal

Wetenschappers van de Universiteit Gent onderzoeken welke bacteriën en processen in het spijsverteringskanaal van de Panda deze vertering mogelijk maken. Volgens de onderzoekers kunnen papierrecyclers die kennis toepassen om papier en karton efficiënter te recyclen.

De wetenschappers hebben voor hun onderzoek een berg poep verzameld van de Panda’s Hao Hao en Xing Hui uit het dierenpark Pairi Daiza in de Belgische plaats Henegouwen.

De opgedane kennis kan ook de zeldzame dieren zelf ten goede komen. Meer kennis over hun bijzondere spijsvertering leidt tot een beter dieet, zeggen de onderzoekers.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RTL Nieuws, De Standaard | Foto: Eric Kilby, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen