Onderzoekers recyclen aardmetalen uit elektromotoren

02-10-2015 10:15 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van het Worcester Polytechnic Institute hebben een methode ontwikkeld om aardmetalen terug te winnen uit afgedankte elektromotoren van elektrische en hybride auto's. De efficiëncy zou op 80 procent liggen.

Wetenschappers Marion Emmert en Dhammika Bandara gebruiken de aandrijfsystemen en elektromotoren voor het recyclen van aardmetalen. Na de onderdelen door een shredder te hebben gehaald, worden met een chemisch extractieproces in twee stappen de zeldzame aardmetalen teruggewonnen. Het gaat om neodymium, dysprosium en praseodymium. Daarnaast wordt ook staal verkregen dat geschikt is voor hergebruik.

De onderzoekers zeggen uit afgedankte elektromotoren circa 80 procent van de aardmetalen terug te kunnen winnen. Bij het proces is in een stap verhitting van het bronmateriaal nodig, maar de overige stappen kunnen bij kamertemperatuur uitgevoerd worden. Daarmee is het proces weinig energie-intensief. De onderzoekers gaan nu op zoek naar een partner die de gepatenteerde recyclemethode op grote schaal wil gaan toepassen.

Cruciale grondstoffen

Zeldzame aardmetalen zijn cruciaal voor allerhande moderne technologie, waaronder windmolens en de accu's en aandrijving van elektrische auto's. Landen als de Verenigde Staten zijn voor de import van deze grondstoffen vrijwel geheel afhankelijk van China, mede doordat er nauwelijks aardmetalen gewonnen werden uit afgedankte apparaten. De onderzoekers hopen het tij te keren door met nieuwe technologie dit proces te vergemakkelijken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Worcester Polytechnic Institute | Foto: Brücke-Osteuropa (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen