MIT-onderzoeker maakt spotgoedkope printerinkt met roet

14-10-2015 10:25 | Door: Dimitri Reijerman

Een MIT-onderzoeker heeft met een eenvoudig apparaatje roetdeeltjes afgevangen en deze, samen met alcohol en olijfolie, omgevormd tot voordelige printerinkt.

Anirudh Sharma, werkzaam aan het Media Lab van MIT, vangt het roet afkomstig van een kaars op met behulp van een ventilator en een filter, meldt Tech Insider. Daarna mengt hij de roetdeeltjes met alcohol en een paar druppels olijfolie. Dit mengsel dient, geïnjecteerd in een bestaande cartridge, als printerinkt.

Sharma wil zijn apparaatje, Kaala geheten, verder ontwikkelen. Hij denkt dat het op grotere schaal gebouwd kan worden en bijvoorbeeld roetdeeltjes van bijvoorbeeld uitlaatgassen of haardvuur kan opvangen en hergebruiken als inkt. Het donkerder maken van de inkt vergt volgens de Indiër ook nog nader onderzoek.

Het idee van Sharma doet denken aan het Smog Free Tower-project van kunstenaar Daan Roosegaarde. Deze toren vangt smogdeeltjes af en perst de fijnstof tot kleine sieraden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Tech Insider | Foto: martin gautron, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen