Hoe een kleine 3D-scanner kledingretouren terugdringt

26-10-2015 14:29 | Door: Chris Thijssen

De SizeGenie is een kleine, opvouwbare 3D-scanner, die eenvoudig lichaamsmaten meet. Hiermee willen de makers het aantal retourzendingen van online aangekochte kleding terugdringen.

Een van de grootste problemen waar retailers tegenaan lopen, is het aantal retourzendingen van kleding die na bezorging niet blijkt te passen, stellen de onderzoekers van het Zwitserse collectief Body-Cloud. Ze moeten de retouren uitpakken, controleren op de staat, opnieuw inpakken, de voorraad op orde brengen en de eventuele terugbetaling regelen.

Voor het terugsturen van kleding is bovendien extra transport nodig. Om dit probleem het hoofd te bieden, bedachten de onderzoekers de gebruiksvriendelijke lichaamsscanner SizeGenie.

Een online shopper kan de device in zijn computer inpluggen en ervoor gaan staan. In enkele seconden meet de scanner, gebaseerd op technologie van grote 3D-scanners die in de mode-industrie voor de productie van kleding worden gebruikt, accuraat de maten van een consument. Zo kan een persoon op een webshop de bijpassende maat vinden.

Samenwerking retailers

Om de afmetingen van de consument te laten corresponderen met de maten in een kledingwebshop, werken de makers van SizeGenie samen met een aantal kleine ontwerpers, merken en retailers. Die kunnen via een speciale ‘Fit Me’-button op hun webshops de afmetingen van een kledingstuk tonen.

De SizeGenie kost $ 29, maar is nu nog niet op de markt. Om de marktintroductie te bespoedigen, zijn de makers een Kickstarter-campagne gestart. Het doel is $ 30.000 binnen te halen.

Er zijn meerdere technologieën op de markt met als doel het aantal retourzendingen terug te dringen. Het Finse herenkledingmerk Formal Friday doet dat met een innovatieve webshop. Hier kiezen klanten een model dat het meest op henzelf lijkt qua lengte en gewicht. Dat model demonstreert vervolgens aan de hand van foto’s hoe elke maat van een kledingstuk op hem past.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kickstarter

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail