Ikea maakt meubels alleen nog van duurzaam katoen

Katoenteelt

30-10-2015 16:45 | Door: Chris Thijssen

Ikea gebruikt voortaan wereldwijd alleen nog 100 procent duurzaam geproduceerd katoen. De meubelgigant claimt de eerste grote retailer te zijn die volledig overstapt op het duurzame textiel.

Van dekbedden en kussens tot gordijnen en meubels, vanaf nu zijn deze producten bij Ikea alleen gemaakt van katoen afkomstig van duurzame bronnen. Het materiaal is geproduceerd volgens de richtlijnen van het Better Cotton Initiative (BCI).

Bij deze vorm van katoenteelt worden minder water, kunstmest en pesticiden gebruikt. Daarnaast krijgen katoenboeren een hoger inkomen.

Het katoen dat Ikea gebruikt, komt voornamelijk uit India, Pakistan, Turkije, China, de Verenigde Staten en Brazilië. Door voortaan alleen nog 100 procent duurzaam geproduceerd katoen te gebruiken, zegt Ikea de schadelijke impact van de katoenproductie op het milieu terug te dringen.

Daarnaast tilt de retailer de arbeidsomstandigheden van katoentelers naar eigen zeggen naar een beter niveau.

‘Goed voor business’

De Zweedse meubelretailer zet zich sinds 2010 samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) in voor wereldwijde hervorming van de katoenteelt met behulp van het BCI. Samen met zijn partners wil Ikea met BCI duurzaam geproduceerd katoen toegankelijker en betaalbaar maken.

We hopen dat veel bedrijven het voorbeeld van Ikea zullen volgen”, zegt Richard Holland, directeur van het WNF Market Transformation Initiative in een persbericht. “Deze mijlpaal toont aan dat wat goed is voor mens en natuur ook goed kan zijn voor de business.”

Ikea is volop bezig met het verduurzamingen van zijn activiteiten. Zo verkoopt de retailer vanaf september dit jaar alleen nog LED-verlichting in al zijn winkels. In Finland start de meubelverkoper bovendien met leasecontracten voor bedrijven. Die kunnen daarmee laagdrempelig investeren in hun interieur.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ikea | Foto: Ikea

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail