Hoe een lichte breinaald duurzamer sokken produceert

Rondbreimachine

02-11-2015 18:42 | Door: Chris Thijssen

Groz-Beckert, producent van machinenaalden voor de kledingindustrie, heeft naalden ontwikkeld die minder energie nodig hebben om textiel te breien. Dit zou de CO2-uitstoot terugdringen.

De Litespeed Plus-naalden van de Duitse producent Groz-Beckert, bedoeld voor industriële rondbreimachines, wegen slechts 0,6 gram. Volgens de producent zorgt dit in combinatie met een vernieuwde geometrie van de as van de naald voor een aanzienlijk lagere weerstand.

Rondbreimachines produceren een buisvorming breisel, dat wordt gebruikt voor de productie van onder meer kousen, sokken en ondergoed. Fabrikanten van deze kledingstukken kunnen door toepassing van de Litespeed Plus-naalden volgens Groz-Beckert hun productie verhogen, terwijl ze de temperatuur van de breimachine en het stroomverbruik met 20 procent kunnen verlagen.

475.000 ton minder CO2

Breifabrieken in China zouden met een naaldenset van 3.000 Litespeed Plus-naalden hun CO2-uitstoot in één jaar met 1,4 ton hebben teruggedrongen. In India heeft een fabriek zelfs 2,4 ton minder uitgestoten, stelt Groz-Beckert.

Breinaald

Volgens de producent komen deze hoeveelheden neer op respectievelijk 3.800 en 6.400 kilometer afleggen per vliegtuig. Het Duitse bedrijf stelt dat wanneer alle industriële rondbreimachines ter wereld met deze lichtere naalden worden uitgerust, de totale CO2-uitstoot jaarlijks zelfs met 475.000 ton kan verminderen.

De introductie van de nieuwe naalden past in het duurzaamheidsbeleid van Groz-Beckert. Zo focust het bedrijf op het terugdringen van zijn energieverbruik en emissies. Behalve het verduurzamen van de eigen werkzaamheden, ondersteunt het bedrijf zijn toeleveranciers en klanten om ook mee te werken aan hun verduurzaming.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VDMA | Foto:  Elkagye, via WikiMedia Creative Commons  (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Tekstfoto: VDMA

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail