79 procent meer boeren produceren duurzamer katoen

Katoen

10-11-2015 12:11 | Door: Chris Thijssen

Het aandeel duurzaam geproduceerd katoen met het Better Cotton Initiative-keurmerk steeg in 2014 naar 7,6 procent van de totale katoenproductie wereldwijd. In 2003 was dit nog 2,3 procent.

Dat blijkt uit het jaarrapport van het Better Cotton Initiative (BCI). De resultaten tonen aan dat sinds 2014 1,2 miljoen boeren deelnemen aan het BCI-programma, wat neerkomt op een stijging van 79 procent vergeleken met het jaar ervoor. Samen produceerden zij 2 miljoen ton katoen.

Zo groeide het aandeel van geproduceerd BCI-katoen in 2014 naar 7,6 procent van de totale katoenproductie wereldwijd. Het aantal landen waarin BCI-katoen wordt verbouwd, groeide in 2014 met vijf landen naar een totaal van 21.

“We blijven verdere groei voorspellen, met een aandeel van meer dan 11 procent van wereldwijd geproduceerde BCI-katoen in 2015”, zegt Patrick Laine, CEO van het BCI, in reactie op het rapport. “We willen BCI-katoen neerzetten als een duurzamer, maar mainstream product.”

Kunstmest en pesticiden

Bij katoenteelt volgens de richtlijnen van het BCI worden minder water, kunstmest en pesticiden gebruikt. Daarnaast krijgen katoenboeren een hoger inkomen.

Het BCI lanceerde in september een nieuw logo, dat leden kunnen gebruiken om aan te tonen dat zij verantwoord geproduceerd BCI-katoen produceren, inkopen of gebruiken.

Ikea claimde een maand later de eerste grote retailer te zijn die volledig overstapt op duurzaam geproduceerd katoen. Voortaan zijn alle textielproducten van de meubelgigant, van dekbedden en kussens tot gordijnen en meubels, alleen gemaakt van BCI-katoen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Better Cotton Initiative | Foto: Kimberly Vardeman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail