Rank a Brand: spijkerbroekmerken zijn het duurzaamst in Nederland

Spijkerbroek

11-11-2015 10:32 | Door: Chris Thijssen

De spijkerbroekmerken Kings of Indigo en Kuyichi scoren het best in de duurzaamheidslijst van Rank a Brand. Beide merken scoorden een B-label.

De vergelijkingsorganisatie Rank a Brand heeft in samenwerking met de Schone Kleren Campagne de duurzaamheidsprestaties van Nederlandse kledingmerken onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de meeste Nederlandse merken duurzaamheid en arbeidsomstandigheden nog te weinig serieus nemen, meldt Rank a Brand.

De spijkerbroekmerken Kings of Indigo en Kuyichi voeren de lijst van ruim honderd Nederlandse kledingmerken aan, maar scoren beide niet hoger dan een B-label. Hiermee geeft de vergelijkingsorganisatie aan dat ze ‘goed op weg’ zijn, maar dat er nog wel verbeterpunten zijn.

Milieuvriendelijke materialen

Beide merken danken hun score volgens Rank a Brand aan hun klimaatbeleid, het veelvuldig gebruik van milieuvriendelijker materialen en het werken aan betere arbeidsomstandigheden. Dit laatste danken de merken aan hun lidmaatschap aan de Fair Wear Foundation. Kuyichi is daarnaast lid van Made-By. Beide organisaties zetten zich in voor een hoger gebruik van milieuvriendelijke materialen en betere omstandigheden in de kledingindustrie.

Op een gedeelde tweede plek staan opnieuw twee spijkerbroekenmerken: Mud Jeans en G-Star. Met een C-label zijn deze merken volgens Rank a Brand ‘redelijk op weg qua duurzaamheid, maar er is nog genoeg te doen’.

Bedrijfsvoering

Zeventien kledingmerken ontvingen een D-label, waaronder Zeeman, Hema, CoolCat, Hunkemöller, America Today en Bristol. “Deze merken laten een begin zien in het meenemen van duurzaamheid in de bedrijfsvoering, maar er moet nog veel gebeuren”, zo luidt de beoordeling.

De overige kledingmerken, met ruim 80 procent de overgrote meerderheid, blijft steken op een E-label. Dat houdt volgens Rank a Brand in dat de merken duurzaamheid niet of nauwelijks belangrijk vinden en hier te weinig over communiceren. Merken in deze categorie zijn onder andere De Bijenkorf, Scapino, Gaastra, Oilily, V&D, Action en Wibra.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rank a Brand | Foto: Brent Leimenstoll, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail