Flessenautomaat voor kleding moet klantgedrag veranderen

Swop-Box

11-11-2015 12:11 | Door: Chris Thijssen

De Swop-Box is een soort flessenautomaat, maar dan voor kleding. Hiermee krijgen ook kleine kledingwinkels de kans om mee te werken aan kledingrecyclingprogramma’s.  

Het principe van de Swop-Box is in de basis hetzelfde als die van de bekende statiegeldautomaat in de supermarkt. De consument stopt zijn oude kleding in de Swop-Box, die in een kledingwinkel staat, en krijgt in ruil daarvoor een kortingsbon, te besteden in de betreffende winkel.

Kleding die nog kan worden gedragen, gaat naar goede doelen die kleding inzamelen voor ontwikkelingslanden. Kapotte kleding krijgt een bestemming als grondstof voor nieuwe producten. De opbrengstwaarde daarvan gaat naar een door de consument gekozen maatschappelijke organisatie.

Kleren recyclen

Volgens Rene Broeders, bedenker van de Swop-Box, is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in de kledingindustrie en willen winkels oude kleding terugnemen van klanten. Zo kan de consument al langer zijn oude kleren inleveren bij grootwinkelbedrijven als C&A en H&M, die hiervoor speciale recyclingprogramma’s in het leven hebben geroepen.

Om ook kleinere winkels te laten deelnemen aan soortgelijke programma’s, introduceerde Broeders de kledingautomaat. “De Swop-Box is een mooi apparaat dat de klantbeleving en betrokkenheid van de consument vergroot”, zegt hij in een persbericht.

Volgens Broeders is een positieve benadering belangrijk voor gedragsverandering van de consument. “Consumenten niet wijzen op wat ze verkeerd doen, maar juist belonen voor wat ze goed doen.”

Onlangs is de Swop-Box in damesmodewinkel Trendy Woman in Wateringen geplaatst. De winkel zegt hiermee een voorbeeld te willen zijn voor branchegenoten. Na 5 weken is er in de winkel 740 kilo oude kleding ingezameld.

Bekijk hier hoe de Swop-Box werkt:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Swop-Box | Foto: Swop-Box (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail