Energiezuinige strandtent Blijburg vermindert CO2-uitstoot

Blijburg

12-11-2015 12:01 | Door: Chris Thijssen

Het Amsterdamse strandpaviljoen Blijburg heeft de deuren geopend op een nieuwe locatie in IJburg. Met een duurzaam energiesysteem moet het pand zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn.

Strandpaviljoen Blijburg in het Amsterdamse IJburg ontvangt jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers. Vanaf donderdag doet het paviljoen dat op een duurzame manier. Zo is het pand gebouwd met zoveel mogelijk hergebruikte materialen en duurzaam beton.

Daarnaast integreerde Blijburg samen met Eneco en duurzaamheidsadviesbureau Metabolic een combinatie van nieuwe technieken, die het pand zoveel mogelijk zelfvoorzienend maken.

65.000 kilo CO2-reductie

Daarbij hoort volgens Blijburg ook een slim energiesysteem dat zorgt voor bijna 65.000 kilo CO2-reductie per jaar ten opzichte van een conventioneel systeem. Zo maakt het paviljoen gebruik van een kleinverbruikersaansluiting in combinatie met een Smart Power Block.

Deze installatie, ontwikkeld door de Metabolic-dochteronderneming Spectral Utilities, bestaat uit enkele accu’s die de vermogenspieken opvangen zodra ze de kleinverbruikersaansluiting overschrijden. Daarnaast is het dak van het paviljoen voorzien van 71 zonnepanelen.

Energie-efficiënt systeem

Voor de benodigde warmte en koude, gebruikt het strandpaviljoen een energiezuinig en -efficiënt VRV-systeem. Hierbij maakt een luchtwarmtepomp gebruik van de buitenlucht en restwarmte van de vriescel, twee koelcellen en de biertank.

Blijburg leidde tot voor kort een nomadisch bestaan. Na verschillende verhuizingen, blijft het stadsstrand met paviljoen voortaan op één plek, op Centrumeiland in het Amsterdamse IJburg. Het stadsstrand heeft nu een vergunning voor minimaal twaalf jaar, met uitloop naar dertig jaar.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Eneco, Blijburg | Foto: Eneco (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail