Zweden steken € 5 mln in productie duurzame textielvezels

Textielvezel

27-11-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Zweedse bedrijven, wetenschappers en instituten onderzoeken de mogelijkheden voor de productie van een nieuwe textielvezel uit ruwe houtmaterialen en gerecycled biobased textiel.

Dat meldt Business Sweden, een overheidsorganisatie die als doel heeft de Zweedse export te promoten. BioInnovation, een R&D-accelerator die de chemische, textiel- en houtindustrie in het land verbindt, maakt SEK 45,4 mln (zo’n € 5 mln) vrij voor het project.

In het project, met de naam 'Establishing locally produced textiles in Sweden', werken verschillende bedrijven, wetenschappers en andere organisaties gedurende drie jaar samen aan de ontwikkeling van een nieuwe textielvezel. Hiervoor willen ze een duurzaam productieproces ontwikkelen en gebruik maken van ruwe houtmaterialen en gerecycled biobased textiel.

Groeiende vraag naar textielvezels

Hiermee willen de initiatiefnemers inspelen op de vraag naar textielvezels, die volgens hen flink groeit als gevolg van een groeiende middenklasse en urbanisatie. Ze verwachten dat de behoefte aan deze vezels in 2050 is verdubbeld.

De productie van op olie gebaseerde textielvezels en katoenvezels heeft echter een hoogtepunt bereikt, te wijten aan de negatieve effecten op het milieu, stellen de onderzoekers. Het project heeft dan ook als doel uit te zoeken of en hoe duurzame biobased textielproductie kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van de duurzamere grondstoffen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Business Sweden | Foto: Ellen Forsyth, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail