Energielabels elektronische apparaten worden duidelijker

Wasmachines

28-11-2015 09:31 | Door: Dimitri Reijerman

De verwarring rondom de energielabels op elektronische apparaten moet stoppen. Daarom wil de EU nieuwe energielabels invoeren, waarbij de 'plusjes' verdwijnen.

Volgens onderzoek worden de huidige labels, waarbij de meest zuinige elektronica een A+++ opgeplakt krijgt, door de consument niet goed begrepen. Sommigen kiezen eerder voor A+ koelkast of televisie omdat zij denken dat deze apparaten zuiniger zijn dan elektronica die gekwalificeerd zijn met  A+++ of A++.

Energielabel

Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken, stelde de EU deze zomer voor om een nieuw energielabel op te stellen. Daarbij komen de 'plusjes' te vervallen en krijgt de zuinigste apparatuur het A-label. Het meest stroomverslindende apparaat krijgt een G-label. Ook komt er een publiek toegankelijke databank waarop fabrikanten hun producten moeten registeren.

Invoering in 2017

De nieuwe labels moeten ook de aankoop van zuiniger elektronica vergroten. Dit heeft niet alleen een gunstige invloed op de energierekening van de consument maar helpt ook de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De Nederlandse overheid heeft zich nu achter het voorstel geschaard. Naar verwachting worden de nieuwe labels in 2017 ingevoerd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rijksoverheid | Foto: Casey Fleser, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail