Hoe kapokvezels outdoor-kleding verduurzamen

Kapok

01-12-2015 07:31 | Door: Chris Thijssen

De Chinese textielproducent Flocus heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de natuurlijke vezel kapok te verwerken tot textielvezel. De vezel bezit van nature waterafstotende eigenschappen.

Kapok is een vezel uit de gedroogde vruchten van de tropische kapokboom. De vezels bestaan uit cellulose, xylaan en lignine. Door de zachte en lichtgewicht eigenschappen van de pluizige vezels, worden deze al langer gebruikt in de textielindustrie als vul- en isolatiemateriaal in producten als kussens en dekens.

De vezels zijn van nature echter ook voorzien van een fijne wasachtige coating, waardoor ze niet gemakkelijk tot garens te spinnen zijn. De Chinese textielproducent Flocus heeft nu een methode ontwikkeld waarmee dat wel lukt. De producent ziet grote kansen voor kapokstof in de textielindustrie.

High performance-kleding

Behalve lichtgewicht en isolerende eigenschappen, heeft de vezel ook waterafstotende eigenschappen. Dit maakt het een geschikte natuurlijke vezel voor high performance-materialen, zoals waterbestendige materialen die worden gebruikt voor de productie van outdoorkleding. Hiervoor worden vaak schadelijke chemicaliën gebruikt.

Daarnaast heeft kapok een natuurlijk antibacterieel effect dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wol, motten op afstand houdt.  

Volgens Flocus is het mogelijk bij de verwerking van kapokvezels tot garens variabele hoeveelheden van andere natuurlijke of synthetische vezels toe te voegen. Zo kunnen fabrikanten verschillende mengsels produceren, zoals een mix tussen kapokvezel en katoen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Flocus | Foto: guilherme jofili, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail