Hoe algoritmes voedselverspilling in restaurants verminderen

01-12-2015 12:29 | Door: Chris Thijssen

Deata is een tool die voorspelt hoeveel gasten een restaurant kan verwachten. Op basis daarvan kan de restauranteigenaar gericht voedsel inkopen.

Het programma maakt gebruikt van geavanceerde algoritmes. Die voorspellen op basis van historische data en externe factoren, zoals weersvoorspellingen, hoeveel gasten een restaurant dagelijks kan verwachten. Op basis van de voorspelling kan een restauranteigenaar vervolgens inkopen.

Door gerichter in te kopen, verwachten de ontwikkelaars van Deata dat er minder voedsel overblijft en in de afvalbak belandt. Voor de restauranteigenaar een win-winsituatie, stelt de start-up, want die bespaart hierdoor zowel voedsel als geld. De tool is bovendien kosteloos te gebruiken, Deata heeft geen winstoogmerk.

14 procent voedselverspilling

Volgens de start-up wordt 30 procent van het geproduceerde voedsel verspild, waarvan 14 procent in restaurants. Om dat te veranderen, moet er bij restauranteigenaars en hun personeel een gedragsverandering plaatsvinden, stelt de start-up. Daarvoor is de juiste stimulans nodig en moeten de hoofdoorzaken voor voedselverspilling worden geëlimineerd. Volgens de oprichters doet Deata beide.

De start-up dingt mee naar de titel ‘Meest innovatieve food startup 2015’ in de Ketchum Food Lab 2015-competitie. Samen met negen andere start-ups worden de makers van Deata beoordeeld door de vakjury. De top 3 die hieruit wordt gekozen, presenteert zichzelf op 15 december tijdens het Ketchum Food Lab event in Amsterdam.

Onder de negen andere genomineerde start-ups bevinden zich onder meer Seamore, dat met zeewierspaghetti een alternatief biedt voor pasta, en Orfi-food, dat van aardappelreststromen paneermeel maakt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Deata

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail