Energielabel voor groente en fruit verduurzaamt inkoop Vitam

Bananen

01-12-2015 18:09 | Door: Chris Thijssen

Cateraar Vitam heeft in samenwerking met Milieu Centraal en leverancier Smeding het zogeheten Seizoenenkompas ontwikkeld. Hiermee wil de cateraar zijn inkoop verder verduurzamen.

Als initiatiefnemer heeft Vitam alle groente en fruit die Smeding kan leveren in kaart laten brengen. Om de milieubelasting per kilogram per product te bepalen, heeft Milieu Centraal de producten beoordeeld op teeltwijze, transport en verpakking.

Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E. Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en met name het transportmiddel.

De bananen van Smeding komen in grote zeeschepen naar Nederland. De uitstoot per product is volgens de partijen vele malen lager in vergelijking met groene asperges die per vliegtuig uit Peru komen.

75 procent uit Nederland

De gedachte achter het Seizoenenkompas is dat Vitam tenminste 95 procent van zijn groente en fruit wil inkopen met energielabel A en B, waarvan 75 procent groente en fruit van Nederlandse bodem.

“Hoe dichter we bij het (Nederlandse) seizoen blijven, hoe meer variatie, kwaliteit en smaak we kunnen bieden in de gerechten”, schrijft de cateraar in een nieuwsbericht. Inmiddels koken dertig bedrijfsrestaurants van Vitam met het Seizoenenkompas.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vitam | Foto: torbakhopper, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail