Rank a Brand: EkoPlaza is duurzaamste supermarktketen

EkoPlaza

03-12-2015 14:21 | Door: Chris Thijssen

EkoPlaza is door Rank a Brand verkozen tot meest duurzame supermarktketen in Nederland. De keten, die een B-label scoort, wordt gevolgd door Jumbo.

De vergelijkingswebsite Rank a Brand beoordeelde Nederlandse supermarktketens op duurzame aspecten, zoals keurmerken, energiebesparing, het gebruik van duurzame energie en het verminderen van verpakkingen en afval.

Met het behalen van een B-label, scoort EkoPlaza het best op duurzaamheid, ondanks dat er volgens de vergelijkingswebsite nog verbeterpunten zijn. “EkoPlaza presteert door het vrijwel volledige biologische aanbod erg goed op milieubeleid en dierenwelzijn”, schrijft Rank a Brand.

Daarnaast laat het merk volgens de website al eerste stappen zien om de CO2 te verlagen en is alle elektriciteit groen. Verder gebruikt de keten alleen FSC-gecertificeerd papier voor promotiematerialen. Volgens Rank a Brand kan de keten zijn score nog verder verhogen door meer duidelijkheid te verschaffen over de CO2-uitstoot en een sociale certificering voor verschillende productgroepen.

CO2-reductie en gecertificeerde producten

Na EkoPlaza volgt Jumbo, dat een C-label scoort. De keten krijgt vooral punten door het verlagen van de CO2-uitstoot en door verschillende gecertificeerde huismerkproducten aan te bieden. Albert Heijn, Plus en Deen scoren niet hoger dan een D-label. Volgens Rank a Brand zijn bij deze ketens de eerste mijlpalen behaald, maar moet er nog veel gebeuren.

De grote meerderheid van de Nederlandse supermarktketens blijft steken op een E-label. Dit zijn ketens als Aldi, Spar, Coop, Hoogvliet, Dirk, Poeiesz, Boni en Emté. Ook Lidl krijgt een E-label, maar Lidl Nederland laat weten dat de ranking is gebaseerd op de internationale activiteiten van de supermarktketen. Hierdoor zou de score niet representatief zijn voor Lidl Nederland.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rank a Brand | Foto: DuurzaamBedrijfsleven

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail