'Sterrenrestaurants geven goede voorbeeld met kraanwater'

Water

07-12-2015 18:09 | Door: Chris Thijssen

Op één restaurant na, schenken alle Nederlandse sterrenrestaurants kraanwater. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens zouden meer restaurants dit duurzame voorbeeld moeten volgen.

Dit blijkt uit gegevens van Vitens, dat vooruitlopend op de uitreiking van de Michelinsterren een inventarisatie hield onder alle Nederlandse sterrenrestaurants. Hieruit blijkt dat deze restaurants, op één na, kraanwater aanbieden, gratis of tegen een vergoeding.

Volgens de inventarisatie zien de restauranthouders het schenken van kraanwater als een teken van gastvrijheid dat bij een goede service hoort. Bovendien is het Nederlandse kraanwater van uitstekende kwaliteit, menen zij.

“Het drinkwater in Nederland is schoon, veilig, duurzaam en heerlijk”, zegt Ingrid van Eeghem van restaurant de Karpendonkse Hoeve, één ster, in Eindhoven. “Daarom staat het vanzelfsprekend bij ons op de kaart. In het buitenland is het heel gewoon dat er kraanwater op tafel staat. Ook in Nederland zou kraanwater in restaurants overal aangeboden moeten worden.”

Kraanwater in horeca en op festivals

Volgens Vitens lopen de sterrenrestaurants voor op veel andere horecaondernemers die geen kraanwater aanbieden. Eerder onderzoek van het drinkwaterbedrijf toont aan dat consumenten het belangrijk vinden dat kraanwater beschikbaar is voor water in flessen, ook als ze buiten de deur eten. Het merendeel zou ook bereid zijn daarvoor te betalen.

Vitens vindt dat Nederlands kraanwater, dat volgens het bedrijf bekend staat als het beste ter wereld, thuishoort in het horeca-aanbod. Om de beschikbaarheid van kraanwater in horeca en op festivals te vergroten, is het bedrijf samen met andere waterbedrijven en maatschappelijke partners een petitie gestart. Vitens biedt deze tijdens de Horecava in januari aan de Nederlandse horeca aan.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Vitens | Foto: Konstantin Stepanov, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail