21-12-2015 18:01 | Door: Chris Thijssen

Albert Heijn verkoopt vanaf 2016 alleen nog varkensvlees en varkensvleeswaren met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk. Hiervoor sloot de supermarktketen een overeenkomst met vleesleverancier Vion.

Albert Heijn verkoopt al langer varkensvlees van het Good Farming Star-concept van Vion, dat voldoet aan de criteria voor minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. In het nieuwe jaar start de supermarktketen ook met de verkoop van varkensvleeswaren van dit concept.

Bij het Good Farming Star-concept van Vion staat diervriendelijkheid centraal. Met het keurmerk speelt Vion in op de vraag naar duurzamer varkensvlees. De keten loopt van boerderij tot en met de afnemer. De producten zijn volgens het bedrijf afkomstig van Nederlandse oorsprong en ze zijn volledig traceerbaar.

Voorheen was het voor Albert Heijn nog niet mogelijk de vleeswaren van dit concept aan het assortiment toe te voegen, vanwege het verschil tussen de logistieke keten van vers vlees en vleeswaren, zoals worst. “Wanneer een varken wordt geslacht, gaat het verse vlees direct naar ons”, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. “Voor het maken van vleeswaren is er nog een extra stap nodig, waardoor deze producten op een ander moment instromen.”

Duurzamer vlees

Deze extra stap maakte het voor Albert Heijn voorheen niet mogelijk de afname van vleeswaren te organiseren. Door een logistieke verbetering in het proces is de retailer nu wel in staat ook de vleeswaren van Vion af te nemen. Dankzij de overeenkomst met Vion wordt een groter deel van de geslachte varkens benut.

Albert Heijn verkoopt ook in de andere vleescategorieën, zoals kip en rund, verse producten met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk. Ook voor deze categorieën geldt dat het organisatorisch nog niet of nauwelijks mogelijk is vleeswaren af te nemen.

Volgens de woordvoerder bekijkt de supermarktketen hoe het aanbod van producten met het Beter Leven-keurmerk ook in deze categorieën kan worden verbreed. “Bij varkensvlees heeft het al veel te lang geduurd”, zegt hij. “Daar zijn we dus ook hard mee bezig.”

Bron: Albert Heijn | Foto: Steven Depolo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)