Lidl, AH en Jumbo plofkipvrij het nieuwe jaar in

Kip

04-01-2016 09:01 | Door: Thijs ten Brinck

De drie grootste supermarktketens van Nederland, Albert Heijn, Jumbo en Lidl, halen de omstreden plofkip uit het assortiment.

Albert Heijn en Lidl zijn per 1 januari 2016 volledig overgestapt op de diervriendelijker geproduceerde kip. Jumbo heeft anderhalve maand langer nodig maar hanteert volgens Wakker Dier wel de hoogste eisen voor dierenwelzijn.

De drie retailketens zijn volgens milieuorganisatie Wakker Dier samen goed voor de helft van al het kippenvlees dat Nederlanders consumeren. Wakker Dier maakt zich in verschillende campagnes al jaren sterk voor het verhogen van het dierenwelzijn in de pluimveesector.

Verse duurzame kip

Voor alle drie supermarktketens geldt dat de kippen meer ruimte en meer tijd krijgen om te volgroeien. Hierdoor raken de vogels 'minder vaak kreupel' en is er minder antibiotica nodig om de kippen gezond te houden. Daarmee houdt de nieuwe kip het midden tussen de omstreden plofkip en kip met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Lidl verkoopt sinds 2011 vlees met dit Beter Leven-keurmerk. Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, moedigt de supermarkt aan de verbeteringen verder door te zetten.

"Na het fantastische nieuws van september toen Lidl als eerste landelijke supermarkt aankondigde volledig te gaan overschakelen op een diervriendelijker vleesassortiment met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, is het goed om te zien dat er nu concrete stappen worden gezet", zegt Dales. "Dat geeft het vertrouwen dat Lidl echt werk maakt van betere leefomstandigheden voor alle dieren. Deze 100 procent plofkip-vrij stap is van groot belang voor de vervolgstap; minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk!"

De afspraken van de drie supermarktketens gelden nu nog uitsluitend voor verse kipproducten. De omschakeling voor vleeswaren zetten de ketens later in.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wakker Dier, Lidl | Header-foto: Michael Eccles, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Lidl (side)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail