Hoe een rugzak vol planten fijnstof uit de lucht filtert

Sedum

05-01-2016 18:56 | Door: Chris Thijssen

Studenten van de TU Delft hebben een plantenrugzak ontworpen die fijnstof uit de lucht filtert. Vervolgens komt de schone lucht in de buurt van de mond en neus van de rugzakdrager naar buiten.

De Plant bag is een rugzak met planten waarbij een ventilatorsysteem de lucht door een plantwortelsubstraat als een fijnstoffilter (hepa) trekt. De gezuiverde lucht komt via een kraag of sjaal met uitblaasopening uit bij de neus en de mond van de rugzakdrager.

Het ontwerp van de studenten van de TU Delft werd verkozen tot winnaar in de iGreen Design Challenge. Hiervoor daagde Stichting Innovatie Glastuinbouw (Sign), een initiatief van LTO Glaskracht Nederland, jonge ontwerpers uit om een draagbaar luchtzuiveringssysteem te ontwerpen. Het ontwerp moest gebruik maken van de luchtzuiverende werking van plantwortelsubstraat.

Fijnstoffilter

De ontwerpers moesten aannemelijk maken dat hun ontwerp onder meer fijnstof en vluchtige organische stoffen uit de lucht kan filteren. Daarnaast moest het ontwerp gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn om te dragen. Volgens Sign is de Plant bag personaliseerbaar en tot mode-item te ontwikkelen. De organisatie maakt de komende maand een prototype van de rugzak, dat vervolgens wordt getest.

Igreen is een van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van Sign. Met onder andere de ontwerpwedstrijd wil de organisatie een oplossing bieden voor de toenemende luchtverontreiniging. In de wedstrijd eindigden Clean Air, een personaliseerbare scooterhelm met planten, en AtMossphere, een headset met de zuiverende werking van mos, respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland | Foto: Header-foto: Davina Ware, via Flickr Creative Commons  (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail